HTML

Ami belefér

Minden mi eszembe jut...

Friss topikok

Linkblog

Forradalom

2010.05.19. 08:55 vukkarak

A Nemzeti együttműködési nyilatkozattal megint sikerült jól megosztani az embereket, holott célja éppen ennek ellenkezője volt. A hangoztatott érv, hogy ennyire szép dokumentumot nem lehet nem aláírni sajnos sántít.

A szöveget kicsit átírva valóban alkalmas lenne az egység kinyilvánítására, de így semmiképpen sem.

Tudom sokan már leírták, de én is hozzátennék néhány érvet:

1. forradalom:  ha nagyon tágan értelmezzük, a forradalom szűk definícióját ("Modification of an existing constitution"), akkor persze belefér az orbáni szóhasználat, de akkor ugye EU taggá válásunk is egy forradalom volt. A legelterjedtebb definíciókban megjelenő legfontosabb momentumok: hirtelen, nem intézményesített és átrendezi a politikai, társadalmi rendszert.

Itt szinte semmi sem stimmel, a hirtelen az azért sem, mert vagy három éve készülünk erre a váltásra, és az események sem éppen lóhalálában haladnak, a dolgok teljesen intézményesítetten zajlanak (választás, parlament), a politikai társadalmi rendszerek pedig még mindig érintetlenek. Hadd jegyezzem meg, hogy egy kisebb parlament, VPOP-APEH összevonás szép lassan  törvényesen az egyrészt nem rendezi át a politikai és társadalmi rendszert, mert az nem az, és hirtelennek sem mondható.

Véleményem szerint ez a szó megcsúfolása egy olyan eredmény birtokában, ami pár tízezerrel több csak, mint az előző kormányé, csupán technikai okok miatt hozott 2/3-os többséget.

2. új rendszer: nem látom, hogy miben különbözik az új rendszer a régitől. Szavak szintjén a szocialisták kormányzása is, munka, otthon, család, rend, jólét előre vitelét tűzte ki célul. Most is csak szavakat látunk. Miben lesz most minden más?

3. a dokumentum nem mond semmit. Néhány alapértéken kívül semmi információ nincs benne az eddigi történelem lekicsinylésén kívül. Mit ad ez a dokumentum nekem, mit adjak én érte? Semmi. Lózung.

Az együttműködés fontos lenne, de ezt nem lehet úgy hogy igazából még mindig nem hallottuk, mik is a tényleges célok, milyen áldozatokkal jár, hová akarunk eljutni. Mert ahhoz már lehet kérni egységet, lehet kérni áldozatvállalást egy élhetőbb Magyarországért, ahol mindenki tudja, hogy a befizetett adókból mire jut pénz, mire nem. Kinek mit kell feladnia, hogy a megmaradt rész hatékonyabban működjön. Ezt a nagy többség igenis aláírná. Ez a szöveg így azonban nagyzolás, semmi más. Szokásos Orbáni megosztó szimbólum, mint a kokárda pártjelvénnyé degradálása, amit én máig legnagyobb bűnének ta


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vukkarak.blog.hu/api/trackback/id/tr452014662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása